top of page

Hierom wil je wél een geboortefotograaf

Dit blog is een samenwerking tussen Eva Voeten van Bliss Hypnobirthing Breda en Eva Thomassen van Eva Thomassen Fotografie.Eva (Bliss):


Waarom kies je bij een bewuste geboorte ervaring juist voor een geboorte fotograaf?

Een geboorte is één van de mooiste momenten uit je leven. Ongeacht of je nu thuis bevalt of in een geboortehotel of ziekenhuis. En hoe je geboorte dan ook verloopt (voor sommigen heel gemakkelijk en voor anderen heel intens (en alles daartussen)), het blijft een bijzonder moment in jullie leven. Zowel van de moeder als de vader/partner en de baby!Vlak na de bevalling ben je al gauw een hoop details vergeten. Ik vergelijk het meestal met een puzzel waarvan naderhand bij iedereen meestal wel een paar stukjes ontbreken. Kleine details die jouw ervaring toch weer compleet maken. Doordat de geboortefotograaf de geboorte mooi heeft vastgelegd maakt dat de puzzel vaak weer af.


Voor partner is het vaak super fijn om zich volledig op de barende vrouw en de baby te kunnen richten. En voor baby's is het super waardevol om later, wanneer ze (wat) ouder zijn, hun prille begin beter te kunnen begrijpen. Ook waardevol om te weten hoe je geboren bent als je zelf later weer een kleintje verwacht om zo min mogelijk belemmerende patronen door te geven. Kortom: een geboortefotograaf is echt een mega-waardevolle toevoeging!Eva (Eva Thomassen Geboortefotografie):

Veel jonge ouders die nog onbekend zijn met het fenomeen geboortefotografie krijgen de rillingen van het idee dat er iemand met een camera gedurende de bevalling erg aanwezig is. “Ik wil zo min mogelijk mensen bij de bevalling!” Maar ook: “Bah, ik hoef daar echt geen foto’s van!”

Heel graag zou ik de andere kant willen laten zien, die maakt dat ouders die wél kiezen voor een geboortefotograaf dit als een onbetaalbaar en onmisbaar document zien.


Bij de geboorte van jullie kindje zijn altijd mensen aanwezig: de verloskundige en de kraamverzorgende als je thuis bevalt, en de verloskundige, klinisch verpleegkundige, kraamverzorgende, en mogelijk de gynaecoloog en eventuele artsen/verpleegkundigen in opleiding als je klinisch bevalt. Allemaal zijn ze (meer of minder) actief bezig met jullie en het fysieke proces van de bevalling. Je krijgt controles, aanmoedigingen, tips, medische ingrepen; van alles gebeurt in jullie geboorteruimte.

De geboortefotograaf daarentegen, is zo aanwezig als jullie het kunnen hebben: In voor een praatje wanneer het mogelijk is, in stilte rondlopend (maar jullie scherp in de gaten houdend) als jullie dit nodig hebben. Juist deze afwezige aanwezigheid is belangrijk: de foto’s die jullie krijgen zijn oprecht, ongekunsteld, puur, én alles mag helemaal langs jullie heen gaan. Als je zelf veel foto’s maakt van alle mooie herinneringen in je leven, weet je hoe een foto een gevoel ophaalt, een fijne tijd verankert in je geheugen. Een geboortefotograaf heeft geen enkele impact op jullie geboorteproces, maar een zo grote daarna.Baby wordt met ogen dicht onder water geboren. De handen van de verloskundige pakken het hoofdje aan.


Maar wat als jouw eerste beeld van geboortefoto’s een bloederige aangelegenheid is, een ‘full front’ aanblik op ‘daaronder’? Ook hierover kan ik je geruststellen! Er zijn prachtige foto’s te maken van de geboorte, zelfs van het moment dat alleen het hoofdje geboren wordt, zonder dat een fotograaf hiervoor tussen je benen hoeft te duiken met de camera. Bespreek vooraf welke foto’s je wel en niet prettig vindt, welke hoeken. Maar sta ook open om de geboorte van je kindje te kunnen bekijken op een manier die jij als moeder nooit zelf kunt zien. Ik zeg altijd maar: je kunt foto’s altijd weggooien, maar je kunt ze nooit meer opnieuw maken.Want waar draait het nu écht om bij geboortefotografie? Om die ene foto waar je misschien ‘iets’ ziet? Dat is ook mooi, maar dat is niet het belangrijkste. Een geboortereportage viert jullie overgang van een koppel naar het ouderschap. Het viert de immense en onvoorstelbare krachtsinspanning waarvan je nooit wist dat je hiertoe in staat was. Het viert de allereerste kennismaking met dit prachtige nieuwe leven. Het viert pure ontlading van emotie. Het toont details en invalshoeken die je zelf misschien niet hebt kunnen zien (omdat je bijvoorbeeld op bed ligt) of die je snel weer vergeten bent, maar die zó waardevol zijn: het doorknippen van de navelstreng, de eerste testjes van de reflexen, het eerste aankleden door een van de ouders, de eerste keer voeden, de ontmoeting met broertjes/zusjes/opa’s en oma’s, alle eerste aanrakingen...

Mocht je twijfelen over het inhuren van een geboortefotograaf of juist enthousiast zijn geworden, kijk dan eens rond op het internet welke fotograaf in jullie buurt jullie het meeste aanspreekt. Bekijk haar portfolio en de reacties van andere ouders, en plan met haar een kennismakingsgesprek in. De meeste geboortefotografen doen dit vrijblijvend, zodat de nadruk ligt op de klik die je met haar hebt. Zo wordt jullie geboortereis een prachtige herinnering.85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page